Blue light filter minskar ögonens ansträngning och ger bättre sömn
Det är klokt att installera någon form av ”blue light filter” på sin surfplatta eller mobil. Speciellt om man använder den på kvällar och nätter. När vi sitter framför en skärm utsätter vi sensorerna i ögat för blått ljus. Det skickar signaler till hjärnan om att det är dag, även när det är kväll. Blått ljus (med våglängden 380-550nm) styr vår dygnsrytm och om vi utsätts för blått ljus även på kvällen eller natten innebär det att det inte tillverkas lika mycket melatonin (sömnhormon) i kroppen och sömnen blir sämre och inte lika djup vilket är en nackdel av flera olika anledningar. Dessutom påverkar den begränsade melatoninproduktionen nivåerna av kortisol, tillväxthormon och testosteron vilket sätter igång en kedjereaktion som orsakar stress i vår kropp.
Man befarar också att överdrivet skärmanvändning och speciellt det blåa ljuset från skärmen i långa loppet kan medföra utökad utnötning av näthinnan vilket i sin tur kan leda till så kallad makuladegeneration. Makuladegeneration beror på en förändring av gula fläcken och innebär att man ser en svart fläck i stället för det man tittar på.
Appen Twilight hjälper dig att filtrera bort det blåa ljuset från mobilen. Antingen kan du välja att aktivera funktionen i förhållande till solens upp och nedgång eller slå på funktionen permanent. Appen är gratis men det finns även en proversion för ca 3okr med utökade funktioner.
Blue light filter med en mängd inställningar av ljusstyrka och typ.
Ett annat alternativ är appen blåljusfilter med liknande funktion.
En annan fördel är att enheten drar mindre batteri om man använder ett fungerande blue light filter eftersom ljuset från enheten inte blir så kraftigt.
Alternativt kan man på kvällen använda glasögon med gult (eller rött eller orange) glas när man sitter framför datorn, mobilen eller surfplattan på kvällen vilket blockar det blåa ljuset så att man kan motverka en störd cirkadisk rytm och sova bättre.